Follow us on:

Pages

Practical Season at Permaisuri Resort & Hotel Port Dickson

Assalamualaikum..

Wahhh.. dah lama sampai Gila lah aku dan UncleLImak tidak Meng’update’ post dalam blog ini. Betul kn.. kawan-kawan. Bukan apa, setiap yang berlaku itu adalah sangat berharga aku dan UncleLimak sangat-sangat lah sibuk menguruskan diri. Maklumlah.. Kami berdua baru habis praktikal dan tamat lah belajar kami berdua. Alhmdulilah..

Entry nie.. aku nak kongsi pengalaman aku berpraktikal dekat Permaisuri Resort & Hotel di Port Dickson. Sesiapa yg kenal.. mesti tahu yg type entry nie adalah siapa. Kah2. Wokeyh.. Mulanya, aku nak tunjuk gambar elevation dulu kat korang semua..
Pintu Gerbang Resor
Pandangan Hadapan
Pandangan sisi 
Swimming Pool
Pandangan Belakang

Okeyh.. bagaimana dengan gambar-gambar tersebut?! Cantikkan. Itu lah tempat aku praktikal. Tempat ak meng’all-out’kan segala ilmu yang aku telah pelajari. Hek2. Secara jujurnya.. dekat situ aku telah banyak belajar. Di bantu dengan Mr. Radzi (Manager) dan Mr. Zaini (Asst.) serta crew-crew yang lain telah banyak member tunjuk ajar kepada aku. Sebelum ini aku hanya belajar didalah kelas dan menelaah buku semata tanpa mengenali lebih dekat akan perihal yang aku pelajari, akan tetapi di permaisuri aku telah di ajar dengan pelbagai ilmu dan pengetahuan. Terima Kasih kepada abang-abang maintenance dekat sane. Hak2.

Lupa aku nak bagi tahu kat korang yang aku menjawat jawatan sebagai Maintenance Crew dekat sana. Skop kerja aku ada banyak sebab?! Sepatutnya sikit jerk.. tetapi kalau dah semua department dorang pegang maka dengan ini semua benda lah ak kene kawal.. antara skop yang ak cover adalah;

i.                     Monitor HV & LV romm
ii.                   Facility management
iii.                  Monitor pump room such as water supply, cooling tower and etc.
iv.                 Preventive room by room
v.                   Ad-hoc maintenance and facility room by room
vi.                 Safety and health
vii.                Fire system such as active and passive system
viii.              Plumbing
ix.                 Air-Condition
x.                   Etc.

Semua yang aku nyatakan diatas adalah apa yang aku cover. Hampir kesemua department dalam maintenance aku cover. Mati kan Nampak?! Tapi seronok weihh.. seriously. Setiap crew akan dibekalkan dengan walkie-talkie untuk berhubung antara sama lain. Best memang sangat best.
Aku tunjuk kat korang yea.. gambar yang ak boleh kongsi kat dalam internet ini:
Meneliti sesuatu.. Ntah apa yg rosak xtahu lah.

 Gambar ini semua di atas adalah di bahagian Ala - Cart Kitchen
Hak2. Ini lah - UncleLimak Kenal x?! Hak2.
Puas tak hati tengok gambar-gambar tadi?! Hak2. Banyak lagi.. tapi tak boleh lah tunjuk sebab private confidential. Hak2. Okeyh, aku praktikal dekat situ start 10/6/2013 hingga 30/09/2013 selama 4 bulan. Selama 4 bulan tue jugak lah ak bermaustatin dekat area Port Dickson walaupun dekat tapi kenderaan aku adalah kereta, minyak dan toll tetap di ambil kira. Pokai aku lau aku berulang Senawang – Port Dickson. 
Aku di beri elaun sebanyak RM120 sebulan dan lebih masa dapat lah Part Time.

Okeyh. itu indahnya lah.. yang tak indahnya adalah.. korang tahukan aku dapat elaun dan part time.. tapi malang nya.. dari tarikh aku berhenti praktikal sampai lah type entry ini aku masih tidak dapat bayaran tersebut. Samalah dengan budak-budak praktikal yang lain. Kah2. Macam – macam cerita buruk yang berlaku dekat resort tue.. dengan tak bayar gaji pekerja, staff-staff ramai berhenti. Management teramatlah teruk dan teruk lebih teruk lagi. Apa lah nasib aku yang ntah apa2 lah. Hak2.

Tapi, aku nak kongsi satu gambar yang sangat special bagi aku lah. Dimana tempat didalam gambar tersebut adalah sesuatu kenangan yang sangat-sangat aku tak akan lupakan sebab??! Hak2. Tak perlulah aku ceritakan, hanya Aku – ALLAH dan dia yang mengetahui. Hak2.

Ini lah gambar dimana tempat yang takkan aku boleh lupa sampai bila - bila. berlaku kes kecurian sebenarnya. Kecurian apew?!! Hak2. ntah lahhh.... Hak2.

Itu lah serba sedikit pengalaman aku. Korang paham tak agak-agak nye. Kah2. Tak apa lah.. entry ini sekadar selingan sahaja. Dah lama aku tak update. Moge semua sihat selalu. Ingat lah.. hidup mesti berusaha okeyh?! hak2.

MuSic